Kto powinien pić herbatę z Lapacho?

Herbata Lapacho robiona jest z wewnętrznej kory drzewa o tej samej nazwie, dziko rosnącego w Andach. Posiada ona wiele właściwości mających ogromne znaczenie dla stanu naszego zdrowia.

Jak działa herbata z kory lapacho?

kora lapacho - do zaparzania herbatyKora lapacho jest niezwykle bogata w dwa związki : lapachol i beta lapachol. To właśnie one odpowiedzialne są za zbawienne działanie tego wywaru na cały organizm człowieka. Silnie zwalczają one wszelkie bakterie, wirusy, grzyby, oraz różnorakie zapalenia występujące w organizmie człowieka.

Picie herbaty z kory lapacho jest szczególnie polecane w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę, gdyż doskonale zwalcza ona między innymi wirusy wywołujące opryszczkę i właśnie grypę typu I i II. Indianie z Ameryki Południowej wykorzystują napar z lapacho nawet do leczenia malarii.

Wywar z kory lapacho może być stosowany zarówno wewnętrznie, wtedy pije się go jak zwykłą herbatę, jak i zewnętrznie w leczeniu różnych chorób skóry, trudno gojących się ran, czy też grzybic. Doskonale zwalcza on także zakażenia gronkowcem złocistym.

Regularne picie napoju przyrządzonego z kory lapacho działa wzmacniająco na nasz organizm. Dzięki dużej obecności żelaza, cynku, magnezu, czy potasu, jest on często polecany osobom chorującym na anemię.

Oprócz tego „herbata Inków”, bo tak jest nazywany ten wywar doskonale odtruwa organizm z wszelkich toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, a także stymuluje układ odpornościowy do bardziej owocnej walki z zakażeniami i infekcjami.

Regularnie powinny pić ją także osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego, gdyż pomaga ona regulować trawienie i pracę jelit, a także przynieść ulgę w objawach towarzyszących chorobie wrzodowej żołądka, czy dwunastnicy.

(Visited 33 times, 1 visits today)