Jak parzyć białą herbatę?

Biała herbata to niezwykły eliksir (i to nie tylko młodości – jak bywa nazywana), o bardzo ciekawych właściwościach dla zdrowia organizmu ludzkiego. Bogata w witaminę C, przeciwutleniacze, fluor i związki antyoksydacyjne i antymutagenne jest absolutnym sprzymierzeńcem w walce ze starzeniem się organizmu, z wirusami i bakteriami, próchnicą. Wspomaga pracę układu odpornościowego, krwionośnego i dba o kości. Jednak, aby białe herbaty spełniły swoje funkcje, a ich działanie odniosło jak najbardziej korzystny wpływ na organizm trzeba zadbać o odpowiednie jej zaparzenie.

Białej herbaty nie można zalewać wrzątkiem i zostawić np. torebkę do czasu wystudzenia herbaty. Zatem jak powinniśmy się z nią obchodzić?

Jak parzyć białą herbatę?

biała herbata liściastaNa sklepowych półkach wybierać możemy pomiędzy herbatami białymi liściastymi (zobacz białe herbaty liściaste na KrainaHerbaty.pl), a ekspresowymi. Oczywiście, że te pierwsze są zdecydowanie wyższej jakości, jednak niezależnie od tego, które wybierzemy proces ich zaparzania jest taki sam. A parzymy ją w następujący sposób: 2-3 łyżeczki suszu białej herbaty lub torebkę z herbatą wsypujemy do zaparzacza lub umieszczamy bezpośrednio w kubeczku (filiżance). Całość zalewamy gorącą, nie wrzącą (!) wodą- optymalna temperatura wody to 70- 85°C. Czas parzenia to około 3-5 minut, który o kilka minut można wydłużyć. Co istotne te same listki możesz zaparzać dwa, a nawet trzy razy. Z herbatą ekspresową może być podobnie, ale kolejne napary mogą być pozbawione smaku.

W ten sposób przygotowany napój powinniśmy pić 2 do 4 razy dziennie. Z pewnością korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie, a więc – smacznego!

(Visited 15 times, 1 visits today)