Jakie właściwości posiada miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to jeszcze stosunkowo mało znany produkt. Inne rodzaje miodu, jak choćby lipowy, gryczany lub wielokwiatowy są popularne i chętnie kupowane ze względu na swoje właściwości. O jakich cechach miodu rzepakowego warto wiedzieć?

rzepakowy miód - zdjęcieMiód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji, co oznacza, że ma w swoim składzie dużą zawartość cukru. Nie jest to jednak właściwość niekorzystna – cukry proste są szybko przyswajane przez ludzki organizm, co wpływa na jego odżywienie. Dlatego też miód rzepakowy można spożywać w przypadku osłabienia lub w trakcie rekonwalescencji. Ten produkt wpływa również korzystnie dla zdrowia osób z podwyższonym ciśnieniem krwi, ponieważ zawiera substancje rozszerzające naczynia krwionośne.

Jeśli miód rzepakowy nie jest skrystalizowany może to oznaczać, że został świeżo zebrany – wtedy jest on bardzo jasny i przezroczysty. Warto jednak zwrócić uwagę przy zakupie, czy w czasie procesu produkcji miód nie był podgrzewany. Takie działanie sprawia, że rozkłada się część bardzo ważnych dla zdrowia człowieka substancji. Choć bywa, iż miód jest wtedy smaczniejszy, to jego spożywanie nie jest wtedy tak korzystne. Z tego powodu nie należy także dodawać miodu do gorącej wody lub herbaty – lepiej poczekać, aż ostygną.

(Visited 33 times, 1 visits today)