Miód manuka – sojusznik w walce o zdrowie

Cieszący się rosnącą w Polsce popularnością miód manuka posiada wiele prozdrowotnych właściwości. W Internecie natknąć można się na sporo zapisków osób, które doświadczyły ulgi w nasileniu objawów alergii sezonowych po zjedzeniu miodu. Oczywiście osoby z alergią na pszczoły powinny zasięgnąć opinii lekarza przed konsumpcją miodu.

ciemny miód manukaIstnieje ciekawe badanie właściwości miodu w połączeniu z będącym sezonowym alergenem wziewnym pyłkiem brzozy. Uczestnicy podzieleni na trzy grupy spożywali miód, miód z dodatkiem pyłków brzozy, a pozostałe osoby stanowiące grupę kontrolną nie spożywały miodu. Zażywały one jedynie jak zwykle swoje leki przeciwalergiczne.

Wyniki były niezwykle budujące. U pacjentów odnotowano zmniejszenie objawów alergii o 60%, dwukrotnie wzrosła liczba dni bez odczuwalnych objawów, a o 70% zmalała liczba dni z ciężkimi objawami. Przy tym grupa spożywająca miód stosowała o 50% mniej leków przeciwhistaminowych w porównaniu do grupy kontrolnej.

Odkryto również, że istniała bardzo niewielka różnica między osobami spożywającymi miód z pyłkami brzozy oraz miód niezanieczyszczony alergenami. Zatem regularnie spożywane miody manuka może znacząco pomóc osłabić objawy alergii sezonowych i zmniejszyć zapotrzebowanie na leki.

Ważne jest spożywanie miodu ze sprawdzonego źródła. Ponieważ jest to produkt importowany, zbyt niska cena miodu manuka może świadczyć o nieoryginalności produktu. A tylko miód w swej skoncentrowanej formie posiada pełne właściwości prozdrowotne.

(Visited 22 times, 1 visits today)