Wzmacniające syropy z miodu wielokwiatowego

miód wielokwiatowyWiosenny miód wielokwiatowy pełen jest witamin. Podnosi odporność, wzmacnia organizm wyczerpany po chłodnych porach roku i przywraca organizmowi witalność. Nie wszyscy lubią miód podawany na kanapkach, nie wszyscy wiedzą też,że na bazie miodu przygotować można owocowo -ziołowe syropy z przyprawami.

Takie syropy można zażywać w ramach kuracji wzmacniającej, jak syropy lecznicze, na łyżeczki. Można je też rozcieńczać z wodą lub dodawać do herbat, najlepiej lekko przestudzonych- pozwoli nam to w pełni wykorzystać antybakteryjne właściwości miodu. Takie syropy są też świetnym środkiem przeciwkaszlowym.

Miód i zioła

Jak przygotować taki syrop? To bardzo proste. Jeśli chcemy przygotować syrop owocowy, bierzemy słoik i wypełniamy go w ok 3/4 ziołami, przyprawami i owocami o wybranych właściwościach. Zalewamy miodem, dobrze uciskamy. Miód z owocami już po ok. 4 godzinach gotowy jest do użytku. W ten sposób przygotowujemy syrop podnoszący odporność, przeciwzapalny i przeciwkaszlowy: miodem zalewamy wyszorowane, pokrojone cytryny, imbir i, jeśli mamy, świeży tymianek. Możemy przygotować też syrop uspokajający i usprawniający przewód pokarmowy, na bazie grejpfruta, świeżej melisy lekarskiej i świeżej mięty.

Syropy czysto ziołowe przygotowujemy dodając 2/3 miodu do 1/3 świeżych ziół. Takie syropy możemy przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące. Miodem konserwujemy też zebrane młode pędy sosny, które bardzo wzmacniają odporność. Do tego typu przetworów najlepszy jest miód wielokwiatowy, ze względu na swój łagodny smak i lecznicze właściwości.

(Visited 33 times, 1 visits today)