Znany i ceniony miód gryczany

Miód znany i stosowany był już w starożytności, co świadczy o jego niezwykłych walorach smakowych oraz działaniu leczniczym. Obecnie ta słodka substancja nie traci na popularności i obserwuje się nawet liczne odmiany jak miody gryczane, które wyróżniają się znacznie ciemniejszą barwą niż pozostałe. Czy różnica polega tylko na innym kolorze?

Znany i ceniony miód gryczany

ciemny miód gryczanyMiody gryczane (zobacz miód gryczany na SwiatMiodow.pl) zawdzięczają swoją barwę dużej zawartości rutyny, która działa wzmacniająco i oczyszczająco na naczynia krwionośne. Z tego powodu są one często stosowane przez osoby w podeszłym już wieku, aby wspomagać profilaktykę przeciwmiażdżycową.

Skład miodu gryczanego sprawia, że staje się on produktem łatwo przyswajalnym, który szybko trafia do krwiobiegu i potrafi pod niedługim czasie odżywić nawet mięsień sercowy. Nie obciąża też wątroby, ponieważ cukry proste z miodu, są bezpośrednio wchłanianie do krwiobiegu. Ponadto rutyna zabiega rozkładowi witaminy C, co ma znaczenie dla układu odpornościowego, gojenia się ran czy złamań. Miód gryczany jest bogactwem magnezu, który jest niezbędny do wzmocnienia organizmu w stanach wyczerpania nerwowego, a ponadto reguluje też rytm pracy serca. Cena miodu gryczanego zależy od wielkości opakowania oraz producenta, ale średnio można już kupić słoik półkilowy za dwadz

(Visited 13 times, 1 visits today)