Ostrożeń, czyli czarcie żebro

Ostrożeń (Cirsium oleraceum) nazywany był dawniej czarcim żebrem. Nazwę tę zawdzięcza kształtowi korzenia, który wygląda jak odgryziony. Szczególnie popularny był w rejonie Wielkopolski i Pomorza, gdzie wierzono, że ma magiczną moc. Kąpiel w jego naparze miała usuwać uroki.

Właściwości

Roślina należy do ziół stosowanych jako środek moczopędny, przeciwzapalny, odtruwający. Wykorzystywana jest do pielęgnacji wypadających włosów, w leczeniu zapalenia zatok oraz oczu. Kąpiel w wywarze z ostrożenia warzywnego działa odnawiająco na organizm. Od wielu lat zioło funkcjonuje jako antybiotyk naturalny podczas zapaleń i chorób skórnych. Dawniej leczono nim trądzik i łuszczycę.

Wykorzystanie

Odwar z rośliny w trakcie obmywania gęstnieje. Jeśli kąpie się osoba zdrowa pozostaje on przejrzysty i nie zmienia swojej barwy. Zmiany są wskaźnikiem, że w organizmie są obecne zmiany chorobowe. Jadalne są młode rośliny oraz kłącze, stąd zresztą określenie warzywny. Mają cenne właściwości pokarmowe, gdyż zawierają spore ilości białka, wapnia, potasu i magnezu. W Indiach i Japonii oraz innych krajach azjatyckich  jest hodowany jako warzywo, a młode pędy i liście wykorzystywane są np. do przygotowywania barszczu.

(Visited 38 times, 1 visits today)