Natura w skrócie – pyłek pszczeli

pyłek pszczeliPyłek pszczeli to – jak sama nazwa wskazuje – pyłek zebrany przez pszczoły pochodzący z roślin kwitnących. Jest zbierany w postaci kuleczek, które następnie pszczoły przenoszą do własnego ula. Każda z kulek ma około sto tysięcy ziarenek, a te z kolei składają się z wielu – między innymi – roślin leczniczych, takich jak mniszek lekarski, dzika róża i tym podobne.

Po przeniesieniu do ula, pyłek jest suszony. Może być zamrażany albo suszony. Jeśli to robione w odpowiedni sposób, można zachować jego drogocenne właściwości.

Jak spożywać  pyłek pszczeli?
Można go jeść na wiele sposobów – w zależności od preferencji. Najczęściej jednak miesza się go z miodem, sokiem, mlekiem lub też dżemem i serkiem białym. Niektóre odmiany pyłku pszczelego są gorzkie, w związku z czym warto konsumować go ze słodkimi dodatkami. Podczas jedzenia z innymi składniki, należy zachować odpowiednie proporcje, wahające się między 1:1 do 1:4.

Istnieje również specjalna kuracja pyłkiem pszczelim. Zgodnie z nią powinno jeść się go trzy razy dziennie na 30 minut do dwóch godzin przed posiłkiem. Aby przyniosła ona odpowiednie efekty – powinna trwać około trzech miesięcy. Jest najczęściej stosowana w okresie jesiennym oraz wiosennym. Na jesieni uodparnia on organizm, natomiast w trakcie wiosny – uzupełnia niedobory witamin oraz mikroelementów.

(Visited 21 times, 1 visits today)