Miód leśny

miód leśnyMiody są niezwykle wartościowymi produktami, które zapewniła natura. Posiadają wiele właściwości, które świetnie działają na organizm człowieka. Z jednej strony są zdrowym zamiennikiem cukrów, z drugiej natomiast posiadają szereg właściwości wspomagających organizm w walce z wirusami i infekcjami, mają działania antynowotworowe czy wspomagające układ krążenia.

Istnieje wiele rodzajów miodu, a jednym z najzdrowszych jest miód leśny. Ten rodzaj miodu uzyskiwany jest z nektarów kwiatów leśnych takich jak borówki, jagody, lipa, rumianek czy malina. Miód ten- podobnie do innych miodów, składa się z fruktozy i glukozy oraz zawiera kwasy organiczne, minerały (potas, wapń, fosfor) i witaminy.

Barwa miodu leśnego jest zależna od pory roku, w jakiej jest zbierany- i jest ciemno lub jasno-bursztynowa. Warto także zauważyć, że kolor miodu z upływem czasu staje się coraz jaśniejszy.

Miód leśny ma także charakterystyczny, intensywny zapach, a jego smak jest słodki z lekko wyczuwalną nutą żywicy.

Miód leśny wpływa niezwykle korzystnie na stan zdrowia, bowiem posiada zarówno właściwości lecznicze, jak i zdrowotne – dzięki spadzi, z której jest otrzymywany. Ponadto, miód leśny, jako jedyny posiada właściwość zatrzymywania i wydalania ołowiu z organizmu, który jest szkodliwym metalem ciężkim.

Miód leśny wspomaga układ trawienny oraz może być dodawany do rozmaitych napojów takich jak herbata czy kawa.

(Visited 24 times, 1 visits today)