Zdrowsze wersje słodyczy

Słodkości to pyszne przekąski, którym ciężko się oprzeć. Pączki, czekolady, krówki i batoniki to raj niejednej osoby. Mają one jednak swoją ciemną stronę. Po pierwsze uzależniają, a co za tym idzie, po jakimś czasie musimy zjadać ich coraz więcej, aby poczuć przyjemne nasycenie. Po drugie, są bardzo kaloryczne i nie wpływają pozytywnie na ciało. Warto zatem szukać zamienników, które będą równie pyszne, ale bardziej przyjazne dla ludzkiego organizmu. Na co zatem możemy wymienić naszą ulubioną czekoladę?

Daktyle

zdrowe daktyle w czekoladzieDaktyle to zdrowe owoce, które po suszeniu mają smak podobny do krówek. Możemy wybrać daktyle w czekoladzie lub w tradycyjnej suszonej wersji, bez dodatków. Są one też często podstawą do wegańskiego karmelu, czy też spodu ciasta bez cukru.

Masło orzechowe

Masło orzechowe to świetna przekąska, która zastąpi popularne batoniki. Ma w sobie dużo kalorii, ale jest też bardzo zdrowe. Powinniśmy szukać szczególnie z samych orzechów, bez dodatku oleju. Na rynku znajdziemy naprawdę duży wybór różnych maseł. Szczególnie popularne są: masło z orzeszków ziemnych, z migdałów oraz z orzechów nerkowca. Wszystkie z nich możemy wykonać sami w domu. Wystarczy mieć tylko dobry blender i trochę cierpliwości,

(Visited 28 times, 1 visits today)