Lecznicze właściwości lipy

Podczas walki z objawami przeziębienia najlepiej zdać się na naturalne produkty i prawdziwe zioła. Jednym z nich może być lipa, z której warto przygotować herbatę. Jest ona bardzo prosta w przyrządzeniu, a przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia i pozwala pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z bólem gardła.

Jak przygotować napar z lipy?

Do naczynia należy włożyć wysuszony kwiat lipy, tak aby zajmował jego połowę. Następnie całość zalewana jest wrzątkiem i przykrywana. Aby uzyskać najbardziej esencjonalny smak, zioła nie powinny się gotować, tylko naciągać. Herbata z lipy smakuje najlepiej w połączeniu z miodem lub sokiem malinowym. Można ją spożywać kilka razy dziennie, ale lepiej nie robić tego wieczorem. Ze względu na właściwości oczyszczające herbaty z lipy, może ona pobudzać je do pracy. Wówczas konieczne będzie nocne wstawanie do toalety.

Zalety herbaty z lipy

Napar z lipy jest doskonałym środkiem napotnym przy przeziębieniach, a także doskonale sprawdza się jako uspokajacz. Lipa zawiera śluz, który ułatwia odkrztuszanie, jednak może być on również składnikiem mieszanki do płukania włosów lub elementem składu maseczki do twarzy dla suchej cery, Lipa działa także moczopędnie, a ze spalonego drewna lipowego uzyskać można proszek węglowy. Jest on doskonałym lekarstwem na zatrucia i biegunki.

(Visited 13 times, 1 visits today)