Zastosowanie pieprzu cytrynowego

Przyrządzenie specyficznej mieszanki polega na połączeniu zmielonego czarnego pieprzu ze startą skórką cytrynową. W wyniku wydzielania się olejków eterycznych, wnikają one w głąb zmiażdżonego pieprzu. Do takiej mieszanki dodana może być również sól gruboziarnista, warzywa w postaci papryczki cayenne, czosnku czy cebuli, a także inne dodatki. Na końcu mieszanka poddawana jest osuszeniu oraz starannemu podpiekaniu na ruszcie grillowym.

Zastosowanie mieszanki

Mieszankę tego typu przygotować można w warunkach domowych. Pieprz cytrynowy jest doskonałym dodatkiem do marynaty ryb, np. łososia. Sprawdza się również w formie przyprawy do owoców morza, drobiu czy warzyw, a także jako dodatek do niektórych sosów i zup. Mieszanka pieprzu cytrynowego jest gruboziarnista, dzięki czemu może być dodana do panierki, a także lekko podsmażana. Wówczas należy ją lekko podprażyć na patelni lub wcześniej zemleć w młynku czy zmiażdżyć w moździerzu.

Smak pieprzu cytrynowego

Ze względu na zróżnicowane nuty smakowe, połączenie pieprzu z cytryną nadaje każdemu daniu zupełnie nowego wymiaru. Wszystkie doprawione nim potrawy zyskują kwaskowaty posmak cytryny oraz wyrazistą ostrość pieprzu. Jednak wyrazistość mieszanki nie dominuje nad naturalnym smakiem potraw, dzięki czemu zachowują one swoją integralność i specyfikę.

(Visited 8 times, 1 visits today)