Olej kokosowy w kosmetyce i w kuchni

Olej kokosowy to prawdziwy hit. Stosowany w kuchni korzystnie wpływa na zdrowie. Obniża cholesterol oraz przyspiesza przemianę materii. Wzbogaca organizm o cenne składniki odżywcze doskonale wpływające na jego prawidłowe funkcjonowanie. Znalazł także szerokie zastosowanie w kosmetyce i stał się bazą do produkcji wielu kosmetyków takich jak kremy i balsamy do ciała, odżywki do włosów itp.

Czym jest olej kokosowy rafinowany?

Do produkcji kosmetyków najczęściej wykorzystywany jest olej kokosowy rafinowany (przykład w czarymary.pl) to znaczy poddany obróbce cieplnej. Zostaje on częściowo pozbawiony niektórych składników odżywczych, jednak nadal zachowuje bardzo wiele swoich cennych właściwości.

Znalazł szerokie zastosowani w regeneracji oraz odżywianiu suchej skóry i włosów. Doskonale się sprawdza jako składnik głęboko odżywczych kremów i balsamów do ciała. Często wykorzystywany jest także w odżywkach regenerujących do włosów oraz maseczkach do twarzy. Może być stosowany na skórę samodzielnie po uprzednim ogrzaniu i rozpuszczeniu.

Olej kokosowy nierafinowany

Zachowuje swoje składniki odżywcze. Dlatego to właśnie on jest bardziej ceniony w kuchni. Stosowany do smażenia wydobywa z potraw doskonały smak. Posiada wiele walorów, dzięki którym stał się jednym z najpopularniejszych olejów na świecie.

(Visited 8 times, 1 visits today)