Jak stosować czarnuszkę?

Czarnuszka znana jako złoto faraonów jest niewątpliwie jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Warto więc wiedzieć, jak ją wykorzystać.

Zmielone ziarna

W takiej postaci czarnuszka doskonale sprawdzi się w kuchni, zastępując na przykład pieprz. Zapewniając bardzo zbliżony smak, nie wykazuje jednak właściwości drażniących dla żołądka czy zakwaszających organizm. Warzywa, mięsa, chleb – właściwie wszystko można nią przyprawiać.

Czarnuszkowy olej

Jego fiolkę znaleziono przy pochowanym ciele faraona Tutenchamona. Dlaczego? Bo to prawdziwe panaceum. Olej można wykorzystać jako przyprawę np. do sałatek, bądź stosować go zewnętrznie na oparzenia, problemy skórne, czy zniszczone włosy.

Herbatka pełna zdrowia

Napary z czarnuszki doskonale poprawiają kondycję organizmu. Chronią żołądek, wzmacniają, działają antyoksydacyjne. Dla złagodzenia smaku, do zaparzonej herbaty można dodać odrobinę miodu.

Nalewka

Do jej przygotowania wystarczy pół szklanki zmielonej czarnuszki, którą zalewa się szklanką 40-procentowego alkoholu. Całość należy pozostawić na tydzień, a następnie przefiltrować i odlać do czystego naczynia.

Dzięki temu, że cena czarnuszki nie jest wygórowana i że znaleźć możemy ją w każdym sklepie, staje się ona prawdziwym darem natury na wyciągnięcie ręki.

(Visited 6 times, 1 visits today)