Da Hong Pao- chiński „Król Herbaty”

Jedna z najbardziej znanych chińskich herbat to odmiana Da Hong Pao. Oprócz licznych właściwości wyróżnia się ona niesamowitą historią oraz bogatą tradycją- ma ona bowiem nawet własną legendę. W czasach panowania dynastii Quinn zaś nazywano ją „Królem Herbaty”.

Ta odmiana herbaty pochodzi z góry Wuyi na północy prowincji Fujian. Dostępne na rynku herbaty nie pochodzą jednak z pierwotnych krzewów znajdujących się w Chinach, lecz z krzewów spokrewnionych w dalszej linii, które uprawia się także w innych regionach.

Chińska herbata Da Hong Pao to herbata turkusowa, którą zalicza się do odmian znacznie utlenianych, gdyż stopień jej fermentacji wynosi aż blisko 70%. Jej krzewy mają pokaźnych rozmiarów ciemne, lekko zwinięte liście, które po zaparzeniu dają pomarańczowoczerwony napar.

„Król herbaty” w smaku przypomina herbaty czerwone. Jest mocny i pełny, a jednocześnie charakteryzuje go duża nuta słodyczy. Dla tej odmiany typowe są także wyraziste nuty karmelu i ciemnego cukru.

Napar z jednej z najbardziej znanych chińskich herbat najlepiej jest parzyć kilkukrotnie- według miłośników tego trunku najsmaczniejszy staje się on po drugim bądź trzecim zaparzeniu. Zaleca się, aby pierwsze dwa parzenia odbywały się w niższych temperaturach, a kolejne w optymalnej temperaturze 90 stopni Celsjusza.

(Visited 6 times, 1 visits today)