Nadciśnienie tętnicze dotyka średnio co trzeciego Polaka po 60. roku życia. Polega ono na podwyższonym ciśnieniu krwi, co oznacza, że siła jej nacisku na ściany tętnic przekracza granicę normy. Jedną z metod leczenia są odpowiednie leki np. tabletki na nadciśnienie, zmiana stylu życia polegająca na redukcji stresu i spędzaniu czasu wolnego na świeżym powietrzu oraz wdrożenie nowych nawyków żywieniowych. Co powinno się jeść, a czego koniecznie trzeba unikać, gdy doskwiera wysokie ciśnienie?
Pożegnanie z solą
Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości soli podnosi ciśnienie. I nie chodzi tutaj tylko o białą przyprawę dodawaną do zup lub którą posypuje się pomidory. Sól zawarta jest również w gotowych produktach i przetworzonej żywności. Należy więc ich unikać oraz czytać etykiety ze składem. Jeśli już dojdzie do sytuacji, w której nieopatrznie spożyje się dużą ilość soli, jej negatywny wpływ na ciśnienie tętnicze może ograniczyć potas.
Żegnajcie słodycze
Przy nadciśnieniu należy zrezygnować również z:
- pełnego mleka;
- żółtego sera;
- tłustego mięsa;
- fast foodów;
- wędzonych ryb;
- żywności konserwowanej.
Wielbiciele słodkich przekąsek, którzy mają nieunormowane ciśnienie, powinni na zawsze się z nimi pożegnać. Bogate ilości fruktozy i glukozy w słodyczach powodują skok ciśnienia zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Cukier jest również jednym ze składników występujących w jogurtach, czy płatkach śniadaniowych.
Produkty obniżające ciśnienie
Dobrym pomysłem jest sporządzenie listę produktów, które znacznie obniżają ciśnienie. Spis powinien uwzględniać warzywa i owoce. Które z nich sprawiają, że krew naciska słabiej na tętnice? Wśród warzyw obniżających ciśnienie znalazły się m.in.: buraki, pomidory, pietruszka, szpinak, kapusta pekińska, kalafior, cebula, rzodkiewka. W grupie owoców zaś: cytryna, żurawina oraz aronia.
Czasami można uniknąć faszerowania się tabletkami na nadciśnienie. Wystarczy ograniczenie spożywania pewnych składników oraz całkowita eliminacja niektórych produktów.