Askorbinian sodu, czyli inaczej witamina C posiada dużo cennych właściwości, które powinny być dostarczane do naszego organizmu.
Co to jest kwas l- askorbinowy?
Kwas l-askorbinowy jest inną nazwą witaminy C. Kwas ten bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz jest dobrze wchłaniany. Organizm człowieka jednak nie magazynuje askorbianinu sodu, dlatego należy dostarczać go wraz z jedzeniem. Jak wiadomo najwięcej tej witaminy, mają owoce i warzywa, jednak gdy poziom witaminy C nie ulega poprawie, należy zadbać o odpowiednią suplementację.
Czym są dożylne wlewy witaminy C?
Osoby cierpiące na niedobór witaminy C często wybierają dożylną metodę jej podawania, która pozwala na dostanie się witaminy prosto do krwiobiegu, omijając w ten sposób cały układ pokarmowy. Metoda ta pozwala na bardzo szybkie uzupełnienie braków tej witaminy.

Jakie produkty zawierają najwięcej witaminy C?
Najwięcej tej witaminy możemy znaleźć w takich produktach jak:
- natka pietruszki – 178 mg
- papryka – 144 mg
- owoce dzikiej róży – 1800 mg
- brukselka – 94 mg
- kiwi – 59 mg
- truskawki – 66 mg
- czarna porzeczka – 183 mg
- chrzan – 144 mg
- kalafior – 69 mg
- dereń – 200 mg
- rokitnik – ok.1100 mg
- cytryny – 53 mg
Inne produkty bogate w witaminę C
Do pozostałych produktów bogatych w taką witaminę możemy zaliczyć:
- pokrzywę – 600 mg
- lebiodkę pospolitą – 565 mg
- szczypior – 524 mg
- owoce jarzębiny – 100 mg
- owoce głogu – 170 mg
Podsumowując, dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy C do organizmu jest stosunkowo bardzo proste, należy tylko wiedzieć, w jaki sposób dostosować dietę.