askorbinian sodu

Czym jest askorbinian sodu?

Askorbinian sodu, czyli inaczej witamina C posiada dużo cennych właściwości, które powinny być dostarczane do naszego organizmu.

Co to jest kwas l- askorbinowy?

Kwas l-askorbinowy jest inną nazwą witaminy C. Kwas ten bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz jest dobrze wchłaniany. Organizm człowieka jednak nie magazynuje askorbianinu sodu, dlatego należy dostarczać go wraz z jedzeniem. Jak wiadomo najwięcej tej witaminy, mają owoce i warzywa, jednak gdy poziom witaminy C nie ulega poprawie, należy zadbać o odpowiednią suplementację.

Czym są dożylne wlewy witaminy C?

Osoby cierpiące na niedobór witaminy C często wybierają dożylną metodę jej podawania, która pozwala na dostanie się witaminy prosto do krwiobiegu, omijając w ten sposób cały układ pokarmowy. Metoda ta pozwala na bardzo szybkie uzupełnienie braków tej witaminy.

Askorbinian sodu zakupisz tutaj

Jakie produkty zawierają najwięcej witaminy C?

Najwięcej tej witaminy możemy znaleźć w takich produktach jak:

  • natka pietruszki – 178 mg
  • papryka – 144 mg
  • owoce dzikiej róży – 1800 mg
  • brukselka – 94 mg
  • kiwi – 59 mg
  • truskawki – 66 mg
  • czarna porzeczka – 183 mg
  • chrzan – 144 mg
  • kalafior – 69 mg
  • dereń – 200 mg
  • rokitnik – ok.1100 mg
  • cytryny – 53 mg

Inne produkty bogate w witaminę C

Do pozostałych produktów bogatych w taką witaminę możemy zaliczyć:

  • pokrzywę – 600 mg
  • lebiodkę pospolitą – 565 mg
  • szczypior – 524 mg
  • owoce jarzębiny – 100 mg
  • owoce głogu – 170 mg

Podsumowując, dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy C do organizmu jest stosunkowo bardzo proste, należy tylko wiedzieć, w jaki sposób dostosować dietę.